I söndags försörjde solenergi hela Södra Australien med elektricitet i sex timmar

Vad händer

Söndagen den 5 februari försörjdes hela södra Australien med elektricitet från solenergi i sex timmar. Huvuddelen av elektriciteten kom från solpaneler på hustak och ungefär en femtedel från solparker.

Kontext

Hunt, who is based in Adelaide, said the new stat was the result of “a mild and sunny Sunday” in the state, combined with high solar output and low demand. And perhaps most impressively of all, “there’s no wind in that stat!”

Renew Economy: Graph of the Day: Solar covers all of South Australia demand for six hours straight

Vad har det för betydelse

Vi tittar in i framtiden. Södra Australien kommer fortsätta bygga ut solenergin vilket innebär att mer och mer elektricitet kommer direkt från solen. Så småningom blir det hela dygn när solenergin lagrats i batterier. Det här var science fiction för inte så länge sedan. Snart platsar det inte ens i nyheterna. Det nya normala.

Om du tror att det bara händer i soliga Australien men aldrig här i kalla, mörka Sverige kan du betänka att prisutvecklingen för solenergi är global. Sjunkande pris för en solpanel i Australien innebär att priset för en solpanel i Sverige också kommer sjunka. Solenergin har tagit fart och blir vanligare helt enkelt för att det är den billigaste energiformen, snart även i Sverige.

Mellan raderna

South Australia has been setting all sorts of renewable energy records over the summer, including in December, when wind and solar contributed just over 85% (85.4%) of the state’s electricity demand over the month.

Renew Economy: Graph of the Day: Solar covers all of South Australia demand for six hours straight

I nyheterna

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar