En solpanel idag är värd 365 gånger så mycket som en solpanel om ett år

Snabbhet är allt!

På ett år (2021) orsakade svenskarna 57 300 000 ton koldioxidekvivalenter utsläpp. Det innebär utsläpp på i snitt 157 000 ton varje dygn.

Om jag sätter upp en solpanel som genererar några kilowattimmar elektricitet och skickar ut det på elnätet minskar användningen av gas i Luleå lite litegrann och det innebär lite mindre utsläpp idag, dygnet efter det, dygnet efter det och dygnet efter det och så vidare. Med en liten solpanel har jag permanent minskat utsläppen av koldioxid litegrann. Det gjorde jag idag.

I morgon sätter jag upp en solpanel till och minskar utsläppen ytterligare något, idag, i morgon och alla dagar som följer.

Utsläppsminskningen ackumuleras vilket innebär att 1 borttaget utsläpp idag = 2 i morgon, 3 i övermorgon, 4 dagen efter det och så vidare. En solpanel idag innebär mycket större minskningar än en solpanel om ett år, typ 365 utsläpp mindre (förutom skottår då det blir 366, yay skottår!!)

Sen händer något tråkigt, moster dör!! Hon var stenrik och jag är ensam arvtagare. Så jag drar direkt till storcashen och handlar paneler för mosters pengar. Utsläppen sjunker jättemycket.

Om moster hade haft bättre tur och fortsatt leva hade det varit glatt för henne men inte lika glatt för naturen. Mina första solpaneler hade sänkt utsläppen permanent men bara litegrann. Zooma in så ser du att det faktiskt är viss skillnad.

Men nu… moster är död men utsläppen sjönk massor så fort panelerna gick igång uppe på taken. Tråkigt för moster men naturen jublar! Och det blir galet mycket mindre utsläpp idag, i morgon och i all evighet. Yay moster!!

Vad vill jag ha sagt med denna saga? Ett utsläpp idag är mycket mer värt än ett utsläpp i morgon. En solpanel idag är värd 365 gånger så mycket som en solpanel om ett år.

Följden blir att…

👉👉vi ska investera alla pengar vi har på energiformer som går snabbt att etablera👈👈

Lämna ett svar