“FN:s klimatpanel: Det är möjligt med en hållbar framtid för alla”

Vad händer

Världen släpper ut för mycket koldioxid men det finns effektiva alternativ till fossila bränslen som är tillgängliga nu. Det är huvudbudskapen från IPCCs avslutande rapport.

Kontext

Jorden har redan nått 1,1 graders uppvärmning vilket lett till fler och mer intensiva extrema väderhändelser. Varje steg i uppvärmningen leder till snabbt eskalerande faror.

Göteborgsposten: FN:s klimatpanel: Det är möjligt med en hållbar framtid för alla

För att klara 1,5-gradersmålet måste utsläppen halveras till 2030. Vi är långt ifrån en halvering men det är möjligt att nå dit.

– Det viktigaste budskapet i den här rapporten är att det är bråttom. Riktigt bråttom. Men också att man säger att det finns möjligheter att ställa om. Lösningar och teknik finns och man visar att politiken spelar en stor roll, säger han. (Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet)

– Vindkraft, solkraft, batteriteknik det har ju rasat i pris. I många fall är det nu billigare att bygga ut energisystemet med förnybara lösningar inklusive energilagring och överföring än att fortsätta som tidigare med fossila lösningar, säger han.

Göteborgsposten: FN:s klimatpanel: Det är möjligt med en hållbar framtid för alla

Vad har det för betydelse

Om vi växlar upp tillräckligt snabbt kommer vi leva med andra lösningar än dagens, andra sätt att leva, men inte nödvändigtvis sämre.

Vad kan jag göra

Du kan skriva till dina politiker, lokalt, regionalt, nationellt och i EU och berätta att de ska satsa mer på fri energi, på batteri- och energilagring, på solenergi och vindkraft. Varje åtgärd som tas i rätt riktning förflyttar oss alla ett steg närmare målet.

I nyheterna

Lämna ett svar