Kanada möter USAs och EUs satsningar

Vad händer

Kanada introducerar nu krediter och andra incitament för investeringar i solenergi, energilagring och annan fri energi. Storleken på satsningarna är att jämföra med USAs Inflation Reduction Act och EUs enorma paket.

Kontext

Den kanadensiska regeringen presenterar sin budget för 2023 och energi är en av tre huvudkomponenter.

Under the budget, the government has confirmed the 30% refundable tax credit on investments made by taxable entities into clean energy technologies like solar, battery storage and wind.

It also proposes to introduce a 30% refundable tax credit for clean technology manufacturing, applying to investments into machinery and equipment used for manufacturing processes as well as extracting, processing and recycling critical materials to clean supply chains.

As part of the budget announcement the Canada Infrastructure Bank will invest up to CA$20 billion (US$14.7 billion) into clean energy growth and infrastructure projects, in the form of two separate CA$10 billion (US$7.3 billion) facilities through its Clean Power priority area and its Green Infrastructure priority area.

PV Tech: Canada announces plans for IRA-style solar and storage investment in 2023 budget

Vad har det för betydelse

Nu har USA, EU och Kanada agerat i den storleksordning som klimatet behöver för att vi ska nå 1,5- gradersmålet. Förutom de konkreta effekterna detta kommer ha på världsmarknaderna och priset på fri energi är det ett klartecken till resten av världen att nu är det dags att agera. På kommande COP- möten blir det mycket svårare för andra stora aktörer att skjuta på sina satsningar med hänvisning till västvärldens tröghet. Tvärtom blir detta en blåslampa för alla att sätta fart eller förlora konkurrensfördelar till de stora aktörerna i västvärlden.

I nyheterna

Lämna ett svar