Texas har mest fri energi i USA

Vad händer

Texas har överlägset mest vindkraft av de amerikanska delstaterna och näst mest solenergi efter Kalifornien.

Kontext

Texas är USAs största elproducent från gas och kol men också från vindkraft och snart även solenergi. Staten har blivit en stormakt i fri energi. Totalt genererade staten 136 terawattimmar elektricitet från fri energi 2022, nästan tre gånger så mycket som Kalifornien.

Vindkraft i Texas

Dallas Morning News: Renewable energy saves money, creates jobs and cuts emissions. Why is Texas targeting it?

Texas is also expected to add more utility-scale solar than any other state this year, continuing a trend that has brought production from effectively zero in 2009 to 22,238,000 megawatt hours in 2022, enough to power roughly 1.2 million homes for a year and representing almost 5 percent of Texas’s power production. 

Houston Chronicle: See how renewable energy has become more popular in Texas with these charts

Solenergi i Texas

Dallas Morning News: Renewable energy saves money, creates jobs and cuts emissions. Why is Texas targeting it?

Texas’ total from wind and solar is huge—more than either New York or Ohio generated from all electricity sources.

Inside Climate News: One State Generates Much, Much More Renewable Energy Than Any Other—and It’s Not California
Houston Chronicle: See how renewable energy has become more popular in Texas with these charts

Vad har det för betydelse

Att Texas redan investerat stort i vindkraft och solenergi säger något om utvecklingen för fri energi i resten av världen. Anledningen till att Texas har mycket vindkraft är, precis som andra platser med mycket vindkraft, att priset är lågt och sjunker och ett energibolag kan tjäna mycket pengar på att driva ett vindkraftverk. Duh!

Vad politiker säger är något helt annat än vad affärsmän gör. Texas är den kanske mest individualistiska staten av alla och om det är något som alla Texasbor respekterar är det entreprenörer som vill tjäna pengar och bygger en verksamhet. Vindkraft är billigt att bygga och blir billigare och därför lockas investerare att satsa.

I nyheterna

Lämna ett svar