Vad vi kan göra för klimatet

Förutom allt det tekniska, sätta upp solpaneler och sånt, kan vi höja våra röster för en frisk natur.

höja våra röster för en frisk natur

Vad innebär det, att höja våra röster?

Att höja våra röster innebär 2 saker, att utforma och förstärka lösningar.

Utforma lösningar

Utforma innebär att vi formulerar idéer, tankar om hur världen skulle kunna fungera och hur vi tar oss dit. Det kan vara ett blogginlägg eller ett par fotografier. Du kanske spelar in en podcast med några som samtalar om trädplantering. Eller så gör du en tweet och berättar om en granne som hittat på något fiffigt som spar energi.

  • Blogga
  • Gör en video och lägg upp på YouTube
  • Spela in en podcast
  • Skriv ett inlägg på Facebook
  • Skriv en toot på Mastodon
  • Skriv en tweet på Twitter

Ett exempel på att utforma en lösning:

Förstärka lösningar

Förstärka handlar om att berätta för andra om lösningar som du, eller någon annan, utformat. Du kanske delar ett inlägg på Grow 😉 eller mejlar en länk till en fantastisk video. Om du har ett ställe där du publicerar saker, kanske Instagram eller TikTok eller i en debattartikel så är det ett fantastiskt sätt att förstärka en lösning.

  • Dela
  • Gilla
  • Bädda in
  • Debattinlägg

Ett exempel på att förstärka en lösning, en tweet med en länk till en bra artikel:

Varför ska vi höja våra röster

När vi är många som talar om samma frågor samtidigt tar journalister intryck och skriver om det vi tar upp. Sen kan vi boosta deras artiklar. Det blir en självförstärkande loop. Men först måste vi göra jobbet, först måste vi höja våra röster för de frågor vi tycker är viktiga.

Jag har sett det hända två gånger. Ungefär när Nya Moderaterna dök upp började väldigt många skriva och blogga om fildelning och att skydda den personliga integriteten från övervakning. Piratrörelsen utformade lösningar och förstärkte dem. Massmedias och allmänhetens blickar riktades mot internet och frågor om uttrycksfrihet.

Ett par år senare uttryckte många på den politiska högerkanten hur omöjligt det var att kritisera den svenska invandringspolitiken, att allt var så politiskt korrekt. De skrev i kommentarsfält på Facebook och Flashback. De spelade in YouTube- videor och beklagade sig över nationens tillstånd. De hittade Twitter och började retweeta varandras inlägg nästan maniskt. Den svenska högernationalismen har använt samma recept som piraterna för att etablera en debatt utifrån sina värderingar, sitt synsätt. De har utformat och förstärkt lösningar. Kanske mer förstärkt än utformat men resultatet blev detsamma. Journalisterna tog intryck, SD gick framåt i valen och har förstärkt sina idéer skickligt och obevekligt.

Miljörörelsen har lätt för att fastna i diskussioner om problemformuleringar eller ännu värre i någon annans idéer. Men det finns en väg framåt, en sak vi kan göra för klimatet och det är att lyfta lösningarna, att utforma och sen förstärka lösningarna. Vi kan inte vara rädda för att upprepa det som redan sagts. Tvärtom ska vi upprepa de bästa orden, de bästa lösningarna, de mest inspirerande berättelserna, om och om och om igen. Först då kan vi skapa en samhällsdebatt utifrån ett omtänksamt, mer kärleksfullt synsätt.

Bildkälla: konversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *