Flytande vindkraft som roterar med vinden

Vad händer

Flowocean är ett svenskt bolag som utvecklar flytande vindkraft. Bolaget har just avslutat en emission som tillför nästan 1,8 miljoner kronor.

Kontext

Flowoceans koncept går ut på att fästa vindkraftverken vid en punkt i sjön som turbinerna kan rotera kring. På det sättet följer vindbladen vindens riktning och maximerar elproduktionen. Konstruktionen monteras i hamn, vilket ökar effektiviteten markant, och bogseras ut till havs där det kopplas till en kabel under vattnet.

Vad har det för betydelse

Varje företag som etableras inom ett område medför att både utvecklingstakt och montering ökar. Vi har tidigare skrivit om SeaTwirl ett svenskt bolag som också utvecklar flytande vindkraft och internationellt finns en mängd aktörer, till exempel franska Eolink samt T-Omega Wind och American Offshore Energy, båda från USA.

Flowocean betonar fördelar med den egna konstruktionen

  • avsevärt lättare än andra flytande vindkraftverk
  • snabb och enkel installation till havs
  • flexibel med väder och vind
  • standardiserade komponenter möjliggör effektiv produktion

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *