Solpaneler av honungsbaserad plast som väger hälften så mycket

Vad händer

Holländska Solarge bygger helt återvinningsbara solpaneler som dessutom väger mindre än vanliga solpaneler.

Kontext

Istället för glas använder Solarge återvunnen och biobaserad plast som hölje för solcellerna. Solarges paneler innehåller inga giftiga material som PFAS utan är en biobaserad produkt som utgår ifrån honungskakor vilket bland annat halverar solpanelernas vikt.

The reduction in weight comes primarily from replacing the glass typically used to protect the solar cells from hail and the feet of installers with lightweight honeycomb materials supplied by EconCore. The result is a fully recyclable alternative to traditional, non-sustainable materials. A panel measuring just over 2.66 square meters weighs 14.5 kg. A similar size traditional panel with a glass top cover weighs 28 kg.

Clean Technica: Solarge Debuts Lightweight Fully Recyclable Solar Panels

EconCore uses a composite honeycomb structure bonded to a polymer top sheet to replace the glass used in conventional solar panels. Honeycombs are very strong and very rigid for a given weight or density. They also can distribute stress from impacts throughout its structure, something glass used in traditional panels does not do well. The honeycomb material developed by EconCore is itself made from recycled plastic material and can be recycled as needed.

Clean Technica: Solarge Debuts Lightweight Fully Recyclable Solar Panels

När solpanelerna åldrats kan delarna separeras och återanvändas.

In 2016, the International Renewable Energy Agency forecast that by the early 2030s, the global quantity of decommissioned solar panels will equal about 4% of the number of installed panels. By the 2050s, the volume of solar panel waste will rise to at least 5 million metric tons a year. China, the world’s biggest producer of solar energy, is expected to have retired a cumulative total of at least 13.5 million metric tons of panels by 2050 — the largest quantity among major solar panel producing nations and nearly twice the volume retired in the US by that time.

Clean Technica: Solarge Debuts Lightweight Fully Recyclable Solar Panels

Vad har det för betydelse

En fördel med Solarges lättviktspaneler är att de kan placeras på många tak som inte skulle klara av tyngden av vanliga solpaneler. Det förbättrar också arbetsförhållanden för montörer som inte gör lika tunga lyft.

När teknik utvecklas öppet och runt hela jorden lär vi oss fort vad som funkar och inte funkar samt för- och nackdelar på olika platser. Att använda biobaserade kompositmaterial istället för glas och metall är ett steg mot att integrera energiverktyg med naturen. Ju närmre våra uppfinningar är naturens kretslopp desto bättre chans har de att fungera över tid.

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

honungsbaserad plast !?
Ett tips är att inte bara använda google translate på engelska texter. Då blir det såna här feta faktafel.
Plasten är inte gjord av honung, den är formad som bikakor för att minska vikten.

Lämna ett svar