Kommer elbilsförsäljningen sjunka 2024?

I övermorgon publiceras siffror för bilförsäljningen i Sverige den senaste månaden. Blir det som Trafikanalys prognosticerar, början på en årslång nedgång för elbilen, eller fortsättningen på den uppgång som pågått i flera år (som jag tror)?

Slopad bonus och dålig ekonomi

Trafikanalys utgår ifrån tre faktorer i sin analys, hushållens försämrade köpkraft, leveranstider och klimatbonusen som regeringen slopade. Deras slutsats är att försäljningen av nya bilar är på väg ner, även för elbilar.

Kostnadskurvan för batterier

Min prognos är att elbilsförsäljningen kommer fortsätta sitt korståg och att försäljningen av nya elbilar kommer fortsätta öka. Bedömningen utgår ifrån en faktor, att kostnadskurvan för elbilar/ batterier kommer fortsätta nedåt. Batteriutvecklingen är global och batteripriset påverkas väldigt lite av lokala faktorer som bonusar och konjunktur.

Så det blir intressant att se siffrorna för den senaste månaden och sen följa utvecklingen de kommande månaderna. Återkom på torsdag för den spännande fortsättningen 😉

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar