Vertikala solpaneler tar ett steg i utvecklingen

Vad händer

Over Easy Solar är ett norskt företag som bygger dubbelsidiga vertikala solpaneler som ger elektricitet året runt och under fler av dygnets timmar.

Kontext

Vi har skrivit om Over Easy förut och konstaterat att deras vertikala solpaneler producerar bättre ju längre norrut de är placerade.

Dessutom fungerar de även när snö ligger på taken. Nu har de avslutat ett vindtest som visar att deras konstruktion tål vindstyrkor på 47 sekundmeter, femton sekundmeter mer än vid en orkan.

Over Easys paneler väger väsentligt mindre än vanliga takmonterade solpaneler. De gör mindre skada på taket och är enklare att underhålla.

Vad har det för betydelse

Den tekniska utvecklingen hittar lösningar för olika förhållanden och omständigheter. En skillnad mellan fri energi och fossila bränslen är förmågan för solenergi och vindkraft att anpassa sig till lokal temperatur och fuktighet, till solljus och vindstyrkor. Fossila bränslen tar inte hänsyn till sin omgivning utan forcerar och demolerar allt i sin väg. I det moderna fria energisamhället lever vi i samklang med all natur.

I nyheterna

Lämna ett svar