Vill du starta en folkrörelse? Berätta för svenskarna om tåg!

Vad händer

Att resa med tåg är bekvämt, fritt, ekonomiskt och det för människor samman. Så varför handlar tågdebatten om förseningar, krångel och billiga flygresor och hur kan vi ändra på det?

Kontext

Nästan alla nyheter om tåg handlar om när systemet fallerar. Men de flesta tåg kommer fram i tid, kostar mindre än alternativen och ger människor möjlighet att umgås, utforska eller arbeta på sätt som är omöjliga med andra reseformer. Någon behöver berätta om tågets framgångar och fördelar, ungefär som jag gör på Grow med solenergi, vindkraft och batterilagring. Sverige behöver opinionsbildning för tågresor!

Tåg drivs med elektricitet och kan med fördel presenteras som modernt resande, i samma liga som Teslas elbilar och elsparkcyklar i storstäder.

Fokus kan vara på hur tåget är bättre idag, inte att det är långsammare och sämre än flyget och måste ändras för att folk ska välja tågresande. Ett sätt att formulera tågets idé är att se på alternativens svagheter.

I flygplan sitter du fastspänd, oftast obekvämt, du vallas genom terminalens gångar, kontrolleras av beväpnad personal, måste följa den strikta hierarkin som flygplatsen dikterar. I korthet, med flyg tvingas du överlåta all kontroll över dig själv till någon annan.

På tåg kan du röra dig fritt, sitter bekvämare med mer utrymme, du kliver på och av tåget när du vill och om du behöver något kan du be servicepersonalen om hjälp. Med tåg är du fri och bestämmer över din resa.

Vad har det för betydelse

Om vi vill öka tågresandet måste vi visa tågets bästa sidor, varje dag, så ofta som möjligt.

I nyheterna

Lämna ett svar