Rent vatten och kall luft möjligt med hjälp av solenergi

Mer än 700 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Avsaltningsanläggningar är en metod för att producera dricksvatten med hjälp av elektricitet. Solenergi och vindkraft möjliggör på detta sätt utveckling för världens allra fattigaste men även för dig och mig. Det som tidigare krävde en djupt borrad brunn med osäker tillgång till vatten kan idag ersättas av en avsaltningsanläggning som drivs med fri energi och vanligt sjövatten.

Avsaltningsanläggning

“In some hard-to-reach areas, the best way to provide freshwater to people is through small, decentralised systems. For example, many companies and organisations are opting for the deployment of containerised desalination systems powered by solar energy. The small-scale desalination plants are mobile and easy to deploy in rural areas.”

Clean Technica: Solar Energy Desalination Plants Increasingly Provide Water for Africa
Karmwater

Även värme och kyla kan produceras med hjälp av elektricitet. Luftvärmepumpar är framtidens luftkonditionering. De drivs med elektricitet och växlar värme mot kyla och omvänt. Till skillnad från oljepannor kan värmepumparna få sin energi från solpaneler eller ett batteri.

Vad är skillnaden

Det som tidigare krävde ett flöde av bränsle eller annan råvara + infrastruktur kan idag lösas med konsumentteknologi, prylar du köper på Clas Ohlson och driver med elektricitet. Världen omvandlas och en enorm marknad för energiverktyg är på gång.

Från tjänst till produkt

Vi kan se det i trädgårdsboden där gräsklippare, häcksaxar, röjsågar och annan bensindriven utrustning byts ut mot batteridrift som laddas över natten i vilket uttag som helst. Slut på beroendet av bensin från bensinmackar med kladd och gifter. Vi laddar våra energiverktyg på samma sätt som mobiltelefoner.

Elgräsklippare

I nyheterna

Lämna ett svar