Vi ser början till slutet för fossila bränslen, enligt chefen för IEA

Vad händer

Fatih Birol, chef för International Energy Agency (IEA), presenterar en hoppfull prognos om att vi ser början på slutet för kol, olja och gas.

Kontext

Enligt Birol har den spektakulära utvecklingen för solpaneler och elbilar kombinerat med strukturella förändringar i Kinas ekonomi och den globala energikrisens effekter skyndat på uppväxlingen från fossila bränslen.

Kolförbrukningen i världen kommer börja minska de närmaste åren. Elbilens fenomenala uppväxling innebär att vi kanske redan sett peak oil. Värmepumpar ersätter gas för uppvärmning av hus i ett exempellöst tempo.

Based only on today’s policy settings by governments worldwide — even without any new climate policies — demand for each of the three fossil fuels is set to hit a peak in the coming years. This is the first time that a peak in demand is visible for each fuel this decade — earlier than many people anticipated.

Financial Times: Peak fossil fuel demand will happen this decade

Till och med Kina, världens största konsument av kol, har byggt så mycket fri energi att det kommer få landets kolförbrukning att börja minska inom kort.

Vad har det för betydelse

Vi behöver mycket mer fri energi än vi har idag, mer aggressiva investeringar från stater och företag och hur vi tar oss an denna utmaning gör stor skillnad för takten på utsläppsminskningen och dess konsekvenser.

I nyheterna

Lämna ett svar