Solceller implanteras för att återställa skadade synnerver

Vad händer

Forskare i Australien utvecklar solcellsimplantat som kan sättas in i en människas öga för att återställa synen.

Kontext

Forskaren Udo Roemer, ingenjör inriktad på solenergi vid University of New South Wales (UNSW), testar att ersätta funktioner som hanterats av skadade nerver med solceller, så kallade neuroproteser. De kan skapa elektriska signaler som kringgår skador i ögat och interagerar med andra nervceller.

Istället för kisel används galliumarsenid vilket är mindre vanligt i solceller. Galliumarsenid är dyrare men också mer effektivt än kisel.

“In order to stimulate neurons, you need a higher voltage than what you get from one solar cell,” said Roemer. “If you imagine photoreceptors being pixels, then we really need three solar cells to create enough voltage to send to the brain.”

“So we’re looking at how we can stack them, one on top of the other, to achieve this,” he continued. “With silicon this would have been difficult; that’s why we swapped to gallium arsenide where it’s much easier.”

Freethink: Implantable solar cells could one day help restore vision

En utmaning är att leda elektriciteten genom ögat. Solcellsimplantat är smidigare och mer passande än ledningar.

Roemers arbetsgrupp har travat två solceller på en kvadratcentimeter stor yta. Målet är att krympa ner den och lägga till ett tredje lager och göra ytan en kvadratmillimeter stor. Syftet är att generera tillräckligt med elektricitet för att kunna utföra de funktioner som ögat behöver.

Källor

Lämna ett svar