Meshgrid = solenergi + batterier + lokala kopplingar

Vad händer

Det kambodjanska företaget Okra Solar har utvecklat flera system för att distribuera elektricitet mellan elproducerande hushåll och entreprenörer.

Kontext

Ett mesh-grid är kopplingar mellan enskilda hushåll med solpaneler eller vindturbiner så att de kan samverka och fungera som en enhet.

På landsbygden där kostnaderna för att koppla sig till elnätet är högre på grund av avstånd kan ett mesh-grid förse familjer och företag med elektricitet till överkomliga priser.

Traditionella elnät fungerar i tätbefolkade områden men på landsbygden är de för dyra. Utrustning, underhåll och drift kostar mer utöver bränslekostnader för backupsystem.

Solpaneler på hustak är enkla och snabba att installera. De är dock ofta för små för att försörja med all den elektricitet en butik eller annan verksamhet behöver.

YouTube: Clean Cooking Kitchen in Nigeria Powered by Okra’s First 3.6kW System

Med ett mesh-grid kan elektriciteten från solenergi och vindkraft koncentreras och maximeras vid behov.

Kopplingarna mellan hus är en tiondel så tjocka som de som används i vanliga elnät vilket innebär en tiondel av kostnaden. En annan fördel med mesh-grids är att de överför med låg spänning, 50 volts likström, vilket ger personer med kunskap om solpaneler, men utan expertis, möjlighet att arbeta i projekten.

Vad har det för betydelse

I flera länder, som Nigeria och Haiti, tillhandahåller mesh-grid elektricitet till tiotusentals människor.

By combining the energy potential of mini-grids with the ease of use and low cost of solar home systems (SHS), mesh-grids are well-suited for many communities still in need of electrification. 

Clean Technica: The Potential Of Solar & Mesh-Grids For Last-Mile Electrification – CleanTechnica

Källor

Lämna ett svar