SSABs nya stålverk i Luleå minskar Sveriges koldioxidutsläpp med 7%

Vad händer

SSAB bygger ett fossilfritt stålverk i Luleå för att ersätta den nuvarande masugnsbaserade stålverksindustrin.

Kontext

SSAB investerar över 52 miljarder svenska kronor i ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Stålverket kommer ha kapacitet att producera 2,5 miljoner ton stål per år. Råmaterialet till ståltillverkningen blir en kombination av återvunnet stålskrot och fossilfri järnsvamp från HYBRIT i Gällivare.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger vd:n Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

SVT: SSAB satsar mångmiljarder på nytt stålverk i Luleå

Stålverkets utformning medför en produktionsökning om 0,5 miljoner ton per år och 1 miljoner ton per år av special- och premiumstål.

Vad har det för betydelse

En utmaning för projektet är att utbilda och omskola de 1100 anställda. Många får helt nya uppgifter och hos personalen är känslorna blandade, glädje över att behålla jobbet men viss rädsla för vad framtiden kommer innebära.

Det nya stålverket kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent utöver de 3 procent som försvinner med omställningen av stålverket i Oxelösund.

En grov uppskattning visar att utsläppen minskar med 5 miljoner ton koldioxidekvivalenter när stålindustrin växlar upp. En tredjedel av industrins utsläpp försvinner med en åtgärd.

Utsläpp från svensk industri 2022

Miljoner
ton
koldioxidekvivalenter
Järn- och stålindustri5,72
Mineralindustri (exkl. metaller)2,66
Raffinaderier samt distribution av olja och gas2,73
Övrig (gruvindustri. trävaruhandel m.m.)1,13
Kemiindustri1,16
Massa- och pappersindustri samt tryckerier0,8
Metallindustri (exkl. järn- och stål)0,76
Livsmedelsindustri0,25
Totalt15,21

Naturvårdsverket: Industri, utsläpp av växthusgaser

Källor

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar