G7- länderna lägger ner all kol till 2035

Inlägget publicerades ursprunligen i Grows nyhetsbrev 10 maj 2024.

Ministrar från G7- länderna har nått en överenskommelse att stänga alla kolkraftverk senast 2035. Beslutet innebär ett genombrott för globala klimatåtgärder som sannolikt får andra länder att göra likadant.

Kol står för 41 procent av världens utsläpp. G7- länderna står för ungefär tretton procent av dessa och kolet står även för 16 procent av G7- ländernas elproduktion. Nu har alltså USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Kanada, Frankrike och Italien kommit överens om att lägga ner alla sina kolkraftverk till 2035.

“This is, by the way, a historic agreement, something that we weren’t able to achieve at COP28 in Dubai last year.”

Andrew Bowie, UK minister at the Department for Energy Security and Net Zero.

Överenskommelsens språk är svagare än det Andrew Bowie uttrycker, med några undantag och visst manöverutrymme för länderna. Klimatexperter ser dock överenskommelsen som ett genombrott efter flera års blockerade samtal.

“This is another nail in the coffin for coal,” said Dave Jones, the Ember’s Global Insights program director. “The journey to phase out coal power has been long: it’s been over seven years since the UK, France, Italy, and Canada committed to phase out coal power, so it’s good to see the United States and especially Japan at last be more explicit on their intentions.”

Vad har det för betydelse

Ett enda koleldat stålverk, SSAB i Luleå, står för 7 procent av Sveriges totala utsläpp och när det läggs ner 2028 kommer våra utsläpp minska lika mycket som om hälften av landets alla bensinbilar samtidigt slutade köra.

Att sju av världens största ekonomier lägger ner alla sina kolkraftverk innebär stora minskningar av världens utsläpp och ett agerande som andra länder kan ta efter.

Almost every country in the world agreed last year to transition away from fossil fuels at the COP28 climate talks in Dubai, but failing to put an end date on coal was seen as a shortcoming of those negotiations.
The G7 typically leads on global climate policy. The group’s decisions often trickle down or influence the wider G20, which includes other big emitters, like China and India, as well as major fossil fuel producers, such as Saudi Arabia and Russia.

CNN: The world’s most advanced economies just agreed to end coal use by 2035 – with a catch

Källor

Lämna ett svar