Solenergin ökade till 1,6 terawatt 2023

En analys från IEA visar att solenergin ökade globalt till 1,6 terawatts kapacitet 2023. Ökningen skedde framförallt i Kina men produktionen och etableringen av solpaneler har tagit fart i de flesta länder.

Idag leker jag lite med siffrorna och skissar på utvecklingen de närmaste åren. Vi börjar med uppgifter från Our World in Data.

Solenergikapacitet i världen (2000-2022)

Our World in Data: Installed global solar energy capacity

Och så tittar vi på samma uppgifter i en annan skala

I slutet av 2022 hade solenergin i världen en kapacitet på en terawatt. Så här ser samma diagram ut när vi ändrar på skalan litegrann.

Så vad var det som hände 2023

De nya uppgifterna visar att solenergin ökade från en dryg terawatt 2022 till 1,6 terawatt 2023.

Vart är solenergin på väg

Om vi fortsätter på samma bana kommer solenergins globala kapacitet fördubblas på två år. Med den utvecklingstakten hinner vi knappt till 2030 förrän solenergin tagit över helt, överallt! Nu finns ju andra faktorer som påverkar men kostnadskurvan för solenergi har hittills inte haft fel.

Vad har det för betydelse

Solenergin kommer fortsätta sjunka i pris och inom ett par år bli den billigaste energikällan överallt, även i Sverige. Vi kommer behöva enorma mängder energilagring (som utvecklas ännu snabbare än solenergi vilket är tur) och att många många fler utbildar sig och tränar förmågor som behövs när solenergin tar över samhället.

Källor

Lämna ett svar