Sverige fyrdubblar sin batterikapacitet

Vad händer

Batterikapaciteten i Sverige kan öka med 300 procent under 2024, enligt en prognos av energitjänsteföretaget CheckWatt.

Kontext

I början av 2024 fanns uppskattningsvis cirka 560 MW installerad batterikapacitet i det svenska elsystemet, fördelat på hembatterier (360 MW), batterilager i fastigheter och industrier (100 MW) och storskaliga batteriparker (100 MW).

Checkwatt: Ny prognos: Batterikapaciteten i Sverige kan fyrdubblas under 2024

Skatteverkets statistik över installationer som fått grönt skatteavdrag kombinerad med CheckWatts data ger en bild av Sveriges batterikapacitet.

Batterikapaciteten kan redan under 2024 fyrdubblas till 2 200 MW, enligt en kartläggning av CheckWatt som bygger på enkäter till cirka 100 partnerföretag som installerar batterier.

Energinyheter.se: Batterier förändrar svensk elmarknad

Vad har det för betydelse

Satsningar på batterilager kommer på plats snabbare än att bygga ut elnätet. Eftersom behovet av elektricitet ökar de närmaste åren och möts med solenergi och vindkraft, som går att bygga ut snabbast, är batterier lämpade för att underlätta denna uppväxling.

Istället för dyra nätförstärkningar kan batterilager hjälpa samhället att utnyttja det befintliga elnätet mer effektivt.

Batterier kan också väsentligt öka leveranssäkerheten i elsystemet genom att tillföra en del av den flexibilitet som krävs både för att säkerställa balans mellan elproduktion och konsumtion varje timme hela året, och för att säkra stabiliteten varje sekund.

Checkwatt: Ny prognos: Batterikapaciteten i Sverige kan fyrdubblas under 2024

Källor

Lämna ett svar