Hur bra är dagens eldrivna långtradare

Vad händer

Kanadensiska Lion Electric lanserar en eldriven lastbil som kan frakta 57 ton och har 44 mils räckvidd.

Kontext

The Lion Electric Company är kända för eldrivna skolbussar och lastbilar. Nu lanserar de en ny generation ellastbilar, Lion8.

Lion8 kan dra en last på över 50 ton. Med en topphastighet på drygt 100 kilometer i timmen och ett litiumjonbatteri som rymmer 630 kilowattimmar ger lastbilen en räckvidd på 44 mil. Laddning når 80 procent på 1,5 timme.

Lion8 drivs av ett intelligent system med Vehicle-to-Grid (V2G) inbyggt samt Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) vilket är ett verktyg för att hantera lasten och garantera säker och effektiv körning.

Vad har det för betydelse

Eldrift har kritiserats för svaghet och att inte kunna ersätta bensin och diesel för tyngre ändamål. Lion visar att elektricitet kan dra riktigt tung last och att vi sannolikt kommer få se ännu mer kraftfulla fordon framöver.

Källor

Lämna ett svar