Hur stora materialuttag krävs för att kunna sluta med alla fossila bränslen

Originalkälla till detta inlägg finns på den förträffliga webbplatsen energiomstallning.se

Vad händer

Hur mycket råmaterial behöver vi för att kunna ersätta all fossil hantering med batterier, solpaneler och vindkraftverk?

Kontext

IEA har publicerat en mängd rapporter och data om mineraler och råmaterial och deras roll i uppväxlingen från kol, olja och gas. IEA lyfter fram koppar, kobolt, litium, nickel och neodymium som speciellt viktiga. Men hur mycket av dessa råmaterial behöver vi och finns det tillräckligt för alla batterier, solpaneler och vindkraftverk?

I detta inlägg nöjer jag mig med det korta svaret, ja det finns tillräckligt med material och mineraler för alla batterier, solpaneler och vindkraftverk vi behöver. För ett mer utförligt svar rekommenderar jag Inge Lundqvists rapport Hur stora volymer av material är inblandade i energiomställningen (pdf)

Årsproduktion av kol, olja och gas. Till höger mängden koldioxid som bildas vid förbränning.

Energiomstallning.se: Hur stora volymer av material är inblandade i energiomställningen (pdf)

Det du ser här ovanför är alltså nuläget. Ta en ordentlig titt på bilden, snart zoomar vi in för att se på framtidens materialbehov 👇👇

Klicka på bilden för att zooma in.

Eftersom energiomställningen inte är bränslebaserad så kan i princip allt återanvändas. Att återvinna batterimetaller blir särskilt enkelt eftersom batterierna är paket, vilka samtliga kan skruvas loss och skickas till anläggningar där återvinningen utförs.

Energiomstallning.se: Hur stora volymer av material är inblandade i energiomställningen (pdf)

När uppväxlingen är klar kommer utvinning av sånt som litium primärt komma från gamla batterier.

Återvinning och cirkulära system för solenergi, vindkraftverk och batterilager har stor strategisk betydelse. Med cirkulär hantering av metaller undviker vi brist på dessa. Det går inte med fossila bränslen som måste förbrännas. Det innebär att fossilindustrin i allt högre takt är på väg mot kollaps och död.

Källor

Originalkälla till detta inlägg finns på den förträffliga webbplatsen energiomstallning.se

Lämna ett svar