Världens största solpark startade denna vecka

Vad händer

Världens största solpark, i den kinesiska provinsen Xinjiang, började i måndags producera elektricitet.

Kontext

Solparken har en kapacitet på 5 gigawatt och täcker en yta på över 800 kvadratkilometer! Den är belägen i ett ökenområde i närheten av Ürümqi.

Parken skulle kunna försörja ett mindre land med sin årliga produktion på över 6 terawattimmar elektricitet.

Solparken innebär att 1,23 miljoner ton kol sparas och årliga utsläppsminskningar på 3,19 miljoner ton.

Parken är även en satsning på solbruk (agrivoltaics) som innebär att växter planteras och växer under solpanelerna och boskap som kycklingar och får föds upp på denna mark. Panelerna blockerar ljus och vind, kyler marken, minskar avdunstning och ökar fukt i jorden vilket sammantaget skapar ett habitat för vegetation och djur.

Vad har det för betydelse

Solenergi kan försörja städer och länder med elektricitet. Nu finns exempel på solparker som har kapacitet nog att ersätta både kol, olja och gas. Vi vet nu hur lösningen ser ut, fler solpaneler, och du kan bidra, i ditt hem, på fotbollsklubben eller i kommunfullmäktige.

Källor

Lämna ett svar