Vad händer
Kontext
Blyth-batteriet är det sjätte i sitt slag som ansluts till södra Australiens elnät och det första som används för att möjliggöra ett “baslastkontrakt” från fri energi – det vill säga att vindkraft kan leverera kontinuerlig elektricitet genom lagring i batterier.
Detta är möjligt tack vare tre faktorer
- Vindkraft från Goyder South: Den första etappen är i drift och producerar elektricitet som laddar batteriet.
- Batterikapacitet i Blyth: Kan leverera 70 miljoner watt kontinuerligt till BHPs gruva.
- Grid-forming inverters: Teknik för att batteriet aktivt ska stabilisera elnätet – inte bara reagera på det.
Södra Australien har redan den största andelen vindkraft och solenergi i världen – 72 procent av all elektricitet det senaste året – och har som mål att nå 100 procent netto fri energi 2027.

Batteriet är byggt av NHOA Energy och Elecnor Australia, färdigställdes tidigare än planerat och uppfyller alla krav från elnätsoperatörerna AEMO och ElectraNet.
Det är också Neoens andra stora batteri i södra Australien efter Hornsdale-anläggningen, världens första stora batteri, som togs i drift 2017. Totalt har Neoen fem batteriprojekt i Australien och bygger det största hittills i landet i Collie, Western Australia – 560 miljoner watts kapacitet och 2,2 miljarder wattimmar (gigawattimmar) lagringsutrymme.
Vad har det för betydelse
För samhällen i södra Australien innebär det:
- Elektricitet från vindkraft kan användas dygnet runt, även när det inte blåser.
- Stora elförbrukare som gruvor kan kopplas bort från fossila bränslen utan avbrott i driften.
- Nätet blir mer flexibelt, vilket möjliggör fler kommersiella användare som vill gå över till fri energi.
En kommun med stora elkonsumenter – till exempel ett industriområde eller en sjukhusverksamhet – skulle kunna göra liknande avtal och drivas helt på vind och batterilager. Det minskar både utsläpp och beroende av importerade bränslen.