Vem ska kontrollera ditt liv?

Energi handlar om demokrati, om vem som har kontroll. När vi samarbetar, peppar varandra och bygger något tillsammans tar vi kontrollen över våra liv och vårt samhälle. När vi överlåter arbetet åt någon annan, åt operatörer, ägare eller utländska despoter förlorar vi kontrollen, då blir vi av med förmågan och viljan att forma den bästa av världar.

De fria energiformerna (framförallt solenergi, batterilagring och vindkraft) flyttar kontrollen från industrin till hushåll och bostadsrättsföreningar. Vi kan skicka elektricitet till grannar, batterier, fordon eller till den lokala fotbollsklubben som lyser upp planen på kvällar och vid strömavbrott.

Operatörerna har sina affärsmodeller och agerar rationellt och förutsägbart, de tjänar bra med pengar och vill helst fortsätta göra det. Men deras affärsmodeller förutsätter kontroll av energin, framförallt kontroll av distributionen. De är så fixerade vid kontroll att de lobbar mot energikooperativ, mot fritt användande av solenergi, mot lagring, mot hushållens möjlighet att förstå sin elräkning, ja mot allt som ger medborgare en klar bild av läget och förmågan att påverka det.

Det är dags! Vi tar kontroll över elektricitet och värme. Med investeringar i solpaneler och värmepumpar, med kommunala energisamarbeten och med nationella investeringar för att växla kol, olja och gas mot fri energi. På fem år kan vi avsluta de svenska utsläppen och öka människors oberoende av elpriser, rysk olja och oförutsägbara bränslekostnader.

Bildkälla https://www.flickr.com/photos/zaneselvans/5906353826/

Ett svar på ”Vem ska kontrollera ditt liv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *