Varför satsar Kina på kol?

Med ett ord, backup! Kina vill skydda sig mot beroende av elektricitet och värme från omvärlden. Därför planerar landet bygga massor av kolkraftverk de närmaste åren. Samtidigt planerar man att bygga ännu mer solenergi, vindkraft och batterilagring. I takt med ökad produktion av elektricitet från fri energi kommer fler och fler kolkraftverk bli stående. Så det handlar om ett enormt slöseri som sannolikt aldrig kommer bidra till världens elproduktion eller, mycket viktigare, till ökade koldioxidutsläpp.

In any case, the rate at which clean energy is added will probably be more instructive than power plant spending in determining when coal burning starts to dwindle, said Dave Jones, a lead analyst at the climate think tank Ember in London.

Once renewables are installed they’re basically free to produce, which means they’ll be prioritized over coal. The moment that new clean energy generation outpaces new power demand is when coal use begins to fall, he said. 

BNN Bloomberg: China Is Doubling Down on Coal Despite Its Green Ambitions

Årets första sex månader 2022 investerade Kina 98 miljarder dollar i fri energi, åtta gånger så mycket som USA, och landet är den överlägset största producenten av solenergi och vindkraft i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *