Visst är jag orolig, men…

Väldigt mycket panik just nu om klimatet i nyhetsmedia och sociala medier. Och det finns anledning att känna oro, vi leker ju med elden. Ja att inte känna oro för den globala uppvärmningen är faktiskt ganska galet, världsfrånvänt, ett huvudet i gropen- beteende. Att känna oro för klimatkrisen är naturligt och mänskligt. Men hur kan vi hantera vår oro?

Vi måste möta verkligheten. Att agera ansvarsfullt innebär att ta sig an verkligheten, inte livet som vi drömmer om eller som vi oroar oss för. Och det är inte helt lätt för

…fossilindustrin

använder varenda propagandametod som finns för att förvilla oss, försvåra och sakta ner förändring.

Den propaganda som fått mer och mer utrymme senaste året är idén att det inte spelar någon roll, att det redan är kört, att du ska känna uppgivenhet, att du ska lägga dig ner och gråta. Karl Burkart kallar det “a culture of doom”.

Now let’s ask ourselves, who would benefit from this narrative? Why of course, the fossil fuel industry and the institutional investors reaping record profits even in the midst of multiple global crises. Many climate activists of my generation will remember that this was all part of the grand plan.

Karl Burkart: Ok, Doomer: What Vaclav Smil and the disinformation echo chamber get wrong about the climate crisis

Vägen framåt

Bästa sättet att minska din rädsla och oro är att rikta blicken framåt och göra något.

  • Vad är målet?
  • Hur tar vi oss dit?
  • Hur tar jag ett första steg i rätt riktning?

Fyll ditt huvud med en målbild och tankar om hur du kan bidra till målet. Träng ut dyngan som fossilindustrin försöker fylla dig med. Ge dem inte chansen att förvirra och förstöra. Ju mer du ägnar dig åt lösningar desto mindre tid, energi och lust får du att lyssna på dem. När du hjälpt dig själv och känner dig redo kan du hjälpa andra. När dina vänner deppar ihop på grund av jordens uppvärmning och känner sig uppgivna kan du berätta för dem om vindkraftskooperativ och annat sparande som ökar mängden fri energi. Kanske kan ni tillsammans övertyga en lokal förening att sätta upp solpaneler på taket.

I encourage everyone to arm themselves with constructive narratives about the transition that is already under way. We have the solutions now to limit global temperature rise to 1.5°C, and we’re about to reach a major inflection point.

But I think our responsibility is to platform evidence of the progress being made today, alongside a call to accelerate action as fast as humanly possible.

Karl Burkart: Ok, Doomer: What Vaclav Smil and the disinformation echo chamber get wrong about the climate crisis

Grow har formulerat ett mål och en plan för hur vi tar oss dit, håll tillgodo.

Lämna ett svar