Jorden är redan för varm

Du har nog stött på argumentet på Facebook eller Twitter, att Sveriges utsläpp är försumbara, att vårt agerande är en droppe i havet. Som Jimmie Åkesson säger ”inte ens en promille av utsläppen i världen”.

Och vad svarar man på det? Sverige är ju ett litet land med en liten befolkning. Vad får våra handlingar egentligen för konsekvenser?

Men proportionerna är inte problemet. Problemet är att atmosfären är full med koldioxid och jorden redan är för varm. Varje liter bensin eller gas som förbränns ökar mängden koldioxid och gör saken värre. Tills atmosfären består av lagom mängd koldioxid innebär varje ytterligare utsläpp att jorden blir varmare och skadan förvärras.

Vi bor i en ugn och värmen stiger

Det är som att mänskligheten bodde i en ugn. Tills ugnen stängts av och temperaturen sjunkit till rumstemperatur kommer de som vistas därinne, alltså mänskligheten, stekas till döds. Allt som höjer temperaturen i ugnen förvärrar skadan. Ju varmare ugn desto värre skada. 

Ju varmare ugn desto värre skada. 

Eller vatten

Vatten är avgörande för människors hälsa. En människa behöver flera liter vatten varje dag. Vatten är toppen! Men inte om vi dricker för mycket. Hundra liter vatten på en dag är mer än vad någon människa klarar. Du spricker om du dricker hundra liter vatten på en dag. Eller ”bara” fyrtio liter. En droppe vatten är dödlig om din mage redan är fylld till sprickningsgränsen. Fråga Mr Creosote.

Missriktat argument

Så Jimmie Åkessons argument är missriktat. Atmosfären är fylld med mer koldioxid än naturen klarar av, jorden är redan för varm och tills mängden koldioxid sjunkit till lagom mängd innebär varenda milligram att jorden blir varmare och skadan förvärras.

3 svar på ”Jorden är redan för varm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *