Åmål kombinerar solenergi och vindkraft

En perfekt kombination att ha solpark och vindkraftverk på samma plats. Så uttrycker projektchefen Peter Braun poängen med Sveriges första kombinerade solenergi- och vindkraftpark. Vindkraft genererar mest elektricitet på vintern, de blåsiga månaderna och nattetid medan solen skiner på sommarhalvåret och dagtid. En solpark och vindkraftverk kan med fördel använda samma nätanslutning.

Företaget European Energy har etablerat sex stycken tvåhundra meter höga vindkraftverk med en installerad effekt på 37,2 megawatt (MW) och en årlig produktion på 108 gigawattimmar (GWh) i Kingebol utanför Åmål.

Och nu när vindkraften är på plats satsar man dubbelt upp och ansöker hos Länsstyrelsen om tillstånd att bygga en solpark som producerar 45 gigawattimmar (GWh) per år, motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för runt niotusen villor.


Hur mycket är en megawatt?

Ett svar på ”Åmål kombinerar solenergi och vindkraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *