Gravitation som lagringsmedium

Det schweiziska företaget Energy Vault som vi nämnde i våras har börjat bygga sitt första kommersiella lagringssystem i Rudong i Kina. Företagets satsning i Kina görs parallellt med liknande projekt i USA, system för batterilagring i flera europeiska länder samt en satsning på framställning av vätgas med solenergi och vindkraft.

Företagets teknologi går ut på att använda gravitation för att lagra energi. Betongblock hissas upp med energi från solpaneler och vindkraftverk och släpps sedan ner för att driva en turbin och skapa elektricitet. ”Betonghissarna” fungerar som gigantiska batterier. En stor fördel jämfört med litiumbatterier och annan batterilagring är att denna lösning inte kräver några udda material som det råder brist på.

Thirty meters. Thirty-five. Forty. The concrete blocks are slowly hoisted upwards by motors powered with electricity from the Swiss power grid. For a few seconds they hang in the warm September air, then the steel cables holding the blocks start to unspool and they begin their slow descent to join the few dozen similar blocks stacked at the foot of the tower. This is the moment that this elaborate dance of steel and concrete has been designed for. As each block descends, the motors that lift the blocks start spinning in reverse, generating electricity that courses through the thick cables running down the side of the crane and onto the power grid. In the 30 seconds during which the blocks are descending, each one generates about one megawatt of electricity: enough to power roughly 1,000 homes.

Wired: Gravity Could Solve Clean Energy’s One Major Drawback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *