Är det sladdfria hemmet lika osannolikt som det papperslösa kontoret?

Okej, idag släpper jag verkligheten en stund och fantiserar lite.

Självgående gräsklippare är batteridrivna, autonoma energiverktyg och ger en föraning om vart vi är på väg. Nästan all eldriven utrustning har en sladd kopplad till ett vägguttag. Men vill vi verkligen ha sladdar?

Med batterilagring öppnas en annan möjlighet och vi lever med exempel på detta i form av robotdammsugare och robotgräsklippare. De rör sig på hjul, utför sin uppgift utan hjälp från människor eller andra maskiner och kan koppla sig själva till utrustning som laddar upp deras batterier eller utför underhåll. Om prylarna i våra hem fungerar enligt samma mönster kan vi se hushåll med

  • golvlampor, högtalare och TV-apparater som rullar till en laddstation på samma sätt som en robotdammsugare,
  • golvlampor som laddar andra golvlampor (de som inte når laddstationen på grund av soffan som står i vägen) och
  • taklampor som drivs med drönarteknik. Som dockar i taket men när de behöver laddas sätter drönarfunktionen igång och lampan flyger till sin laddstation.

En följd av denna batteridrivna verklighet är att du kan ha olika inställningar för olika behov. Till exempel funktioner i stil med automatisk temperaturanpassning när ingen är hemma för att minska åtgången. Hemmet blir ett system som kan optimera sig självt men också samverka med grannarnas energiverktyg och balansera produktion och användning för större grupper. När ditt hus inte producerat all elektricitet du behöver beger sig dina batterier till kvarterets gemensamma laddstation och fyller på från grannarnas batterier.

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar