Vi steks långsamt

Det är svårt att förklara klimatkrisen på ett sätt som tar sig förbi Jimmies argument om att många dör av kyla eller EBTs ältande om kärnkraften. Miljörörelsen har stångat sig blodig i många år med rapport efter rapport om sanningen som vetenskapen förstår den. Över en natt kan demagoger som Trump och Bolsonaro vända hela debatten till att handla om allt annat än det verkliga problemet, vad som orsakar det och hur vi tar oss framåt. Fossilindustrin bidrar såklart med pengar, välsmorda medierepresentanter och en arsenal av förvirrande argument.

Metoden de använder, allihopa, är förvirring. När du grubblar på vad de pratar om så ägnar du dig inte åt att lösa klimatkrisen, då stannar du upp i kampen att stoppa kolet, oljan och gasen.

Vägen framåt handlar om att vi tar upp det vi tror på och gör det med så bra metoder och verktyg som möjligt. I dagens mediasamhälle är upprepning den kanske viktigaste metoden.

Upprepning

Vi måste upprepa rätt metaforer om och om igen. Du vet hur skolbarn behöver upprepa en glosa eller pythagoras sats för att minnas och förstå. Samma sak gäller för argument och förklaringar. De går inte in första, andra eller tredje gången en människa hör dem, det handlar om biologi. Testa med tio eller varför inte tjugo. Sannolikt behöver du säga samma sak hundra gånger till en person för att det ska sitta. Och sen har du resten av befolkningen som också helst ska förstå.

Manipulation?

Jag vet att många i miljörörelsen har svårt för det här, att tjata och manipulera. Men är det manipulation? Ja om vi tar upp något på ett bedrägligt sätt med avsikt att luras, då är det manipulation.

Men när vi ärligt uttrycker det vi tror på med våra värderingar och vårt sanna synsätt? När vår avsikt är att förklara och få den andre att se världen genom våra ögon? Det låter mer som lärande. Och det är mer som lärande. Vi förmedlar det vi förstår och tycker är rätt.

Men… det fungerar bara när vi använder rätt metaforer.

Använd rätt metafor

När SD talar om att stänga gränsen eller skicka hem folk är det metaforer för komplexa och mångfacetterade fenomen. Samma sak med kärnkraft, en superteknisk företeelse som kräver lång utbildning för att fatta. Metaforerna hjälper till att förklara en idé. Metaforerna är förenklingar som lyfter utvalda sidor av ett fenomen och hjälper människor förstå.

Klimatkrisen har inte förklarats med speciellt bra metaforer. Global uppvärmning är min favorit. Den kommer nära sanningen. Climate change är nog den värsta, framtagen för att fördröja och manipulera.

Men jag har spånat på det här och har en metafor på förslag. Om jorden som en ugn. Den är obehaglig och skrämmer. Men den har något som andra metaforer saknar, alla fattar att det är dumt att höja temperaturen även bara litegrann. Så här…

freeimageslive.co.uk – gratuit

Vi lever i en ugn som redan är för varm. Varje biltur till affären medför att värmen skruvas upp. Oavsett var i ugnen du befinner dig är höjd temperatur ett problem, oavsett temperaturskillnader högst upp och längst ner.

Ugnen är ett fängelse. Jorden är ett fängelse. Vi är fast och det är riktigt obehagligt. Den enda lösningen är att sänka temperaturen.

Och vi kan sänka temperaturen till en nivå där liv på jorden frodas och växer. Då slutar ugnen kännas som en ugn. Då börjar vi leva i en miljö vi trivs i och mår bra av. Men tills dess måste vi upprepa sanningen, att vi lever i en ugn som redan är för varm. Alla drabbas när temperaturen höjs. Alla mår bättre av att temperaturen sjunker.

Det vi tror på

Att synliggöra problem utan att samtidigt peka ut en väg framåt leder till frustration. Med ett tydligt problem uppstår ett vakuum och människor vill täppa till hålet med en lösning.

Som tur är finns en lösning, eller inte en utan många. Det globala samhället behöver agera på i princip alla områden och växla upp till metoder och system som skyddar och stärker naturen, som bidrar till ett fungerande kretslopp.

Grow har formulerat ett mål och en plan för hur Sverige ska göra sig fritt från koldioxidutsläpp. Planen bygger på utredningar och analyser som andra gjort (se källorna) och är avsiktligt översiktlig, främst ett pedagogiskt verktyg. Batterilagringen är den svagaste delen och jag försöker komplettera den (om du är intresserad kolla in Jonas Birgerssons och Warps satsning på Energisamhället, det är mer än bara en ny affärsidé).

Jag tror det är viktigt att vi formulerar planer själva och känner agens över processen. Det är så demokratin kan fungera på tjugohundratalet, att människor inte bara går till valurnan vart fjärde år utan agerar på något sätt varje dag för det samhälle vi vill leva i. När vi ser en väg framåt ökar vår handlingskraft, vi tar oss bort från förvirring och känner starkare motivation. Och när vi är flera som har en plan kan vi mötas, omformulera, samverka och skapa det samhälle vi gemensamt tror på.

Ett svar på ”Vi steks långsamt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *