Europa på väg ut ur energikrisen starkare än någonsin

Vad händer

Kolkraften i Europa har minskat sedan början av vintern och fallet för fossila bränslen blir den stora nyheten när uppväxlingen till elektricitet tar fart under 2023 enligt tankesmedjan Embers årsanalys. 2022 genererade vind- och solenergi en femtedel av EU:s elektricitet, för första gången mer än fossilgasen.

Kontext

Två händelser påverkade Europas utsläpp under 2022 mer än något annat.

  1. Sommarens rekordtorka tömde vattenmagasinen och skapade brist på vattenkraft.
  2. Fransk kärnkraft drabbades av långa och omfattande avbrott.

Konsekvensen av energibristen, kombinerat med satsningarna på att frigöra sig från rysk gas, blev att kolanvändningen ökade något. Vindkraft och solenergi stod för fem sjättedelar av den energi som gick förlorad och kol för den sista sjättedelen. På grund av detta ökade de europeiska utsläppen med 3,9 procent jämfört med 2021. Ember förutspår att 2023 blir annorlunda 👇

Vad har det för betydelse

2023 will be quite the opposite. Hydro generation will rebound, French nuclear units will return, wind and solar deployment will accelerate, and electricity demand will likely continue to fall over the coming months. In 2023, Europe is set to witness a huge fall in fossil fuels— of coal power, yes, but especially gas power.

What is already evident though is that the crisis will spur faster electrification. Heat pump sales doubled in Poland, Italy, Austria and the Netherlands during the first half of 2022, EV sales are high and rising, and hydrogen electrolysers saw a step change in 2022. This shift may add to electricity demand faster this decade than many experts previously thought.

“Europe is hurtling towards a clean, electrified economy, and this will be on full display in 2023,” Jones added. “Change is coming fast, and everyone needs to be ready for it.”

Ember: European Electricity Review 2023

Mellan raderna

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *