Världens största cykelgarage

I holländska Utrecht finns nu världens största cykelgarage. Garaget ligger i anslutning till stadens centralstation, rymmer 12 500 cyklar, är alltid öppet, har en cykelverkstad och 1000 hyrcyklar.

Den nittonde augusti 2019 öppnades det senaste, och avslutande, tillskottet till världens största cykelgarage. Arbetet har pågått i nästan ett decennium och kostat 30 miljoner euro.

Utrecht i Holland har 330 000 invånare och är landets fjärde största stad. Tack vare sitt geografiska läge mitt i landet är staden en viktig knutpunkt för såväl väg- som järnvägstrafik.

Genom att underlätta för cykling vid tågstationen kan den totala restiden mellan arbete och hem minskas, vilket påtagligt ökar kollektivtrafikens attraktivitet.

Boverket

Varje dag cyklar 125 000 personer till staden.

Cykelgaraget rymmer 12 500 cyklar av totalt 22 000 platser i stationsområdet. En del av garaget tar emot cyklar med udda form, till exempel med lådor och större väskor eller med breda styren. Last- och lådcyklar hänvisas till en annan av stationens cykelparkeringar.

Cykelgaraget är alltid öppet och bemannas av 40 personer. Cykling inomhus är tillåtet och cykelvägarna i huset är enkelriktade.

En cykelverkstad reparerar, underhåller och förser cyklisterna med reservdelar och cykelaccessoarer.

För de som anländer till Utrecht med tåg eller buss går det att hyra en av garagets 1000 hyrcyklar.

“Innan garaget byggdes var det en riktig röra och cyklar lämnades överallt”

Tatjana Stenfert (projektledare)

Cyklingens synsätt

Cykling ökar människors frihet. Det ökar vår möjlighet att bestämma över hur vi rör oss och var vi befinner oss.

För samhället innebär cykling ökad gemenskap. Kontakten ökar mellan människor och vi kommer närmare varandra.

Cyklingens hälsoeffekter är stora. När vi cyklar förbättras andning, blodcirkulation och kondition. Minskade avgaser innebär bättre hälsa för det stora flertalet och minskade utsläpp innebär en friskare natur.

Vi människor bryr oss om varandra och vi vill både stärka och skydda varandra. Cykling är ett fantastiskt sätt att färdas och att skapa ett friskare samhälle för alla.


1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar