Amatörteknologier FTW

Vad händer

Utvecklingen från storskalig, centraliserad elproduktion till småskalig fri energi som hushållen och BRFer själva kontrollerar är ett skifte från elektricitet som tjänst till elektricitet som konsumentprodukt. I takt med att vi producerar, lagrar, delar och formar vår elektricitet och värme blir energiverktygen enklare och säkrare.

Kontext

IKEA lanserade häromåret produktserien Åskväder som ger människor verktyg att dra el, placera uttag och strömbrytare själv.

Foto: IKEA

Nu kan du enkelt placera dina strömkällor där du vill och njuta av friheten i en smart miljö. Med serien ÅSKVÄDER skapar du din egen stilrena, flexibla strömlösning och slipper alla sladdhärvor.

IKEA: Åskväder

EET är en startup från Österrike som skapar solpaneler och batterier som konsumenten själv installerar. De arbetar nu med svenska Enerpoly som utvecklar zink-jon- batterier för konsumentmarknaden. Tillsammans har de tagit fram ZincMate, en prototyp som kombinerar solpaneler och batteri och som kan kopplas in i vägguttaget och mata elektricitet till elnätet.

EET

Enerpoly’s batteries are suited for 2-10 hour durations, discharging energy over moderate periods of time.

Use cases of short to medium duration storage include:

  • keeping electricity supply constant and consistent
  • shifting energy load from peak to off-peak hours
  • increasing power resiliency
Enerpoly

EET, founded in 2017, is said to be the only company producing storage devices that can be installed by amateurs, without the help of technicians. EET’s innovation core for the SolMate device is an integrated and patented measurement technology that can assess the energy demand of a household via a power outlet connection. This eliminates the need for further installation or connection to a household’s electric grid.

pv magazine: Zinc-ion batteries for residential applications

Vad har det för betydelse

Åskväder och ZincMate är exempel på konsumentprodukter vi kommer se mer av och som vänder upp och ner på energivärlden. Hushållen blir utgångspunkten för produktion, lagring, delning av elektricitet och värme samt utformning av användandet. En gigantisk konsumentmarknad växer fram där batterier är en nyckelkomponent och där prylar som idag är stationära och livlösa börjar röra på sig och leva. Likt självgående gräsklippare och dammsugare kan de flesta prylar börja agera autonomt.

En gigantisk konsumentmarknad växer fram där batterier är en nyckelkomponent och där prylar som idag är stationära och livlösa börjar röra på sig och leva.

Mellan raderna

SPARKED: Behind the Technology
SPARKED: A Live Interaction Between Humans and Quadcopters
Drone lamp// Agile Lamp// IxD Concept// Jaka Plešec

I nyheterna

Ps. Det blir lätt prylfokus på såna här inlägg och det må vara men min förhoppning är att det ska ge en idé om världen vi är på väg mot, inte nödvändigtvis fylld av en massa konsumtion utan av en mer rörlig miljö, där det som är statiskt idag faktiskt blir mer flexibelt och föränderligt, kanske offentliga parkbänkar som rengör sig själva eller papperskorgar som ser till att soporna hamnar på rätt ställe. Ds.

Lämna ett svar