Plusenergihus i Norrköping och Linköping

Vad händer

Ett plusenergihus genererar mer elektricitet och värme än det använder. Stockholmsfirman Spridd har ritat hus i Linköping där husen är under uppbyggnad och för kvarteret Amfiteatern i Björkalund, Norrköping där de vann markanvisningstävlingen och är på väg in i byggprocessen.

Kontext

Plusenergihus går steget längre än utsläppsfritt, det genererar mer värme och elektricitet än det använder. Till skillnad från passivhus, väldigt energisnåla hus som värmer upp sig själv, producerar plusenergihus egen elektricitet och värme och är självförsörjande med uppvärmning, varmvatten och hushållselektricitet.

Detta är möjligt genom högpresterande solpaneler och innovativa energilösningar så som ventilationsaggregat med individuell styrning i varje lägenhet. Utöver de energisparande lösningarna uppförs huset som en Svanenmärkt byggnad vilket säkerställer en hållbar byggprocess.

Spridd: Intervallet

Intervallet är flerbostadshus i stadsdelen Vallastaden i Linköping och har tagits fram av Spridd i samarbete med franska Septembre och svenska Secretary.

Foto: Spridd

Vad har det för betydelse

Uppvärmning av bostäder står för stora mängder utsläpp som plusenergihus inte bara sänker till noll utan dessutom producerar ytterligare utsläppsfri värme och elektricitet.

Att producera hela kvarter som inte orsakar några utsläpp är förstås förebilder både för bostads- och byggbranschen.

Foto: Spridd

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *