Samarbete på tjugohundratalet

Jag kan inte så mycket om arbetarrörelsen, folkhemmet och det svenska industrisamhället men en sak förstår jag, de politiska partierna i Sverige agerar som om de fortfarande levde kvar där, i det hierarkiska nittonhundratalet. Till och med de gröna agerar utifrån premissen att samarbete startas, styrs och drivs uppifrån, från ledningen, styrelserummet, partiledaren eller den verkställande direktören. Nej.

Samarbete på tjugohundratalet

  • Utgår ifrån en människa eller en grupp som bryr sig om något och agerar för det. Vi pratar direkt med varandra, inte i mötesrummet eller protokollet.
  • Värderar kopplingar mellan idéer och människor, makro- och mikro, mellan det fysiska och det digitala.
  • Är praktiskt och 100% inriktat på problemlösning, söker verktyg som bidrar till lösningen och ser formaliteter som hinder.

Idag samarbetar människor med en hashtag som fångar tidsandan eller en grupp på Facebook, whatever works. Och så ser framtiden ut för oss, samarbete där det behövs och så konstruktivt som möjligt, från en människa till en annan.

Vad har det att göra med Grow?

Grow kan säkert stöta på patrull och behöva pausa eller omformas nån gång men min ambition är att fortsätta tills den svenska samhällsdiskursen omformats och utgår ifrån omtanke, kärlek och ansvar, även i nyhetsmedia.
Men det kommer inte att hända om inte du deltar. Du och jag behöver samarbeta på mer än ett sätt. Självklart ska vi gilla, retweeta och dela varandras inlägg och peppa varandra. Men vi ska också bygga ett demokratiskt och omtänksamt digitalt samhälle där grupper och organisationer hjälps åt.

Inget gör mig gladare än när andra återvinner det jag lagt ut och bygger vidare på det. På growsverige.se finns licensinformation som säger att du har rätt att remixa och texterna och bilderna. Om du har en webbsajt med en liknande licens vill jag gärna höra om det. Nästa steg är att automatisera samverkan, till exempel att publicera listor över de mest populära inläggen från en annan sajt eller någons Twitterflöde. Webben är konstruerat för samarbete men vi måste göra jobbet. Hör av dig så gör vi något tillsammans.

Webben är konstruerat för samarbete men vi måste göra jobbet.

Det blir säkert svårt till en början, att veta var vi har varandra. Det finns ett hemligt trick som jag har lärt mig av amerikansk politik, att människor ofta är oense om sakfrågor men överens om värderingar. Där kan vi mötas. Ni vet hur amerikanska konservativa snackar om freedom och individual liberty och the American Way och allt det där. De har hittat sin värdegrund och upprepar den. Vi kan också göra det och etablera den omtänksamma demokratiska samhällsdebatten. Vi uttalar det inte särskilt ofta men demokratin bygger faktiskt på omtanke.

Här är Grows värdegrund och jag tror och hoppas att du kan identifiera dig med den.

Grow växer

Nu är vi 350 i Facebookgruppen!! Tack alla nya som gått med, hoppas ni har glädje av Grow och berätta gärna om era idéer, förslag, problem och önskemål. Några av er har hittat till nyhetsbrevet “Bästa nyheterna för klimatet från veckan som gått”. Även inläggen på https://growsverige.se lockar allt fler. Men vi växer faktiskt snabbast på Mastodon där 54 personer följer våra äventyr https://mastodon.se/@grow

Precis som Grows mest lojala Twitterföljare, Anna Kinberg-Batra, kan du följa inläggen på Twitter. Men… plattformen är svajig och det är oklart hur länge den fortsätter fungera så min rekommendation är: skapa ett Mastodonkonto och följ Grow där.

Med detta sagt, det är i princip samma inspirerande sakliga inlägg du tar del av på alla plattformarna. Skillnaden är att på några plattformar styr jag vad som syns och på några styr ett stort amerikanskt bolag vad som syns, nudge nudge 😉

Bildkälla: glada barn

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar