Ett alternativ till solpaneler på tågets tak – solpaneler på rälsen

Vad händer

Flera europeiska företag utvecklar solpaneler som monteras på tågräls. Italienska Greenrail producerar järnvägssyllar av betong, återvunnen plast och gummi från förbrukade bildäck med inbäddade solpaneler.

Kontext

Greenrails syllar består av ett yttre lager, bestående av bildäck (End of Life Tyres) och återvunnen plast, och en kärna av förstärkt spännbetong. Betongkärnan används för att ge järnvägssyllarna rätt vikt och struktur för olika sorters räls.

Vad har det för betydelse

Greenrails konstruktion återvinner 35 ton plast och gummidäck på ett år.

”Each kilometer of Greenrail’s solar sleepers can produce 35 MWh per kilometer, enough power to sustain 10 households’ annual electricity needs. Considering there are approximately 380 million concrete sleepers in Europe alone, the potential could be huge.”

Solar Impulse: Greenrail, turning railways into clean energy producers

”100 kilowatts of electricity can be generated per kilometer of railway line. Since the DB rail network is over 60,000 kilometers long, the power that can be generated is comparable to the output of five nuclear power plants.”

Treehugger: Solar Freakin’ Railways Are Coming Down the Line

Mellan raderna

Ett alternativ till att lägga solpanelerna mellan skenorna är att placera dem vid sidan av rälsen. Då undviker man en del vibration och kan rikta solcellerna. Eller så gör man både och 😍

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *