Vad säger man till dem som säger att brytning av litium och metaller till batterier är stor miljöförstörelse?

Tack Johan Larsson i Facebookgruppen för frågan.

Innan jag svarar på frågan…

Styr alltid samtalet mot klimatkrisen.

  • Prata om att kol, olja och gas orsakar klimatkrisen.
  • Prata om att solenergi, vindkraft och batterilagring tar oss snabbast ur klimatkrisen.
Bildkälla: Fracking

Jaha, och varför det?

Diskussionen om råmaterial är ett sätt att rikta allmänhetens blick bort från klimatkrisen och dess orsaker.

Olje- och gasbolagen betalar mycket pengar för att vi ska snacka om litium och kisel och allt mellan himmel och jord. De betalar mycket pengar för att vi ska snacka om allt annat än klimatkrisen och att kol, olja och gas orsakar den. De vill inte att vi laserfokuserar på att ersätta kol, olja och gas. De vill fortsätta sälja kol, olja och gas.

Ja de är helt galna men det kan vi inte påverka. Vi kan påverka hur mycket solenergi, vindkraft och batterilagring som byggs och ersätter det fossila.

Alltså, styr samtalet mot klimatkrisen. Vi arbetar med att lösa klimatkrisen medan fossilindustrin förvärrar den.

Men okej, vad säger du till någon som tar upp att brytning av litium och metaller till batterier är stor miljöförstörelse?

Du säger…

Det stämmer att litium är ett problem vi behöver lösa. MEN... det är en droppe i havet jämfört med kolet, oljan och gasen som orsakar klimatkrisen. Varje år gräver vi fram tusen gånger så mycket kol, olja och gas som mineraler till solpaneler och batterier, tusen gånger!! 

Här kan du se alla metaller som grävdes fram i världen 2021 vilket inbegriper allt järn och aluminium och sånt som används till helt vanliga grejer. Mineralerna till solpaneler och batterier är en liten del av metallutvinningen.

Här kan du jämföra metallerna med all kol, olja och gas som pumpas och grävs fram… varje år!!

Proportionellt är mineralerna knappt märkbara jämfört med kol, olja och gas. Diskussionen om råmaterial är ett sätt att rikta allmänhetens blick bort från det viktiga, alltså utsläppen från förbränning av kol, olja och gas och hur vi ersätter dem med solenergi, vindkraft och batterilagring.

Alltså

Styr alltid samtalet mot klimatkrisen!

Lämna ett svar