Avgas- och utsläppsfritt i Boliden

Vad händer

Gruvbolaget Boliden börjar i år använda batteridrivna lastbilar från Volvo Trucks för tunga transporter i underjorden.

Kontext

Samarbetet mellan Boliden och Volvo Trucks inleds med två tunga eldrivna lastbilar och ska användas i Kankberggruvan utanför Skellefteå. Lastbilarna kommer bland annat användas för transport av sten och järnmalm. Projektet ska generera data om hur lastbilarna presterar under mark och hur drivlinan och batterierna påverkas av miljön.

Vad har det för betydelse

Avgaser från dieselfordon står för merparten av koldioxidutsläppen från gruvsektorn. Boliden har åtagit sig att minska sina koldioxidutsläpp med 40 procent år 2030 och elektrifiering av transporterna har en avgörande roll för att nå bolagets klimatmål.

Campus-based operations such as mines are some of the best places for utilizing electric vehicles. The nature of their operations often revolve around regular, repetitive routes at well known times and intervals, making it fairly straightforward when it comes to setting up charging infrastructure onsite and managing fleet charging.

Clean Technica: Swedish Mining Group Boliden Is Getting Electric Trucks From Volvo For Underground Mining Operations

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *