England satsar på elektrifiering av fartyg

Vad händer

Englands regering har utlyst en tävling för att ta fram ett utsläppsfritt fartyg till mars 2025.

Kontext

Engelska staten satsar 206 miljoner brittiska pund på utveckling av utsläppsfria fartyg och marinteknologier. En enhet etableras under transportministeriet, UK Shipping Office for Reducing Emissions (UK SHORE) för att koordinera projekt och fördela resurser. Satsningen är inriktad på batteridrivna fartyg, elektrifiering av hamnar, skepp som drivs med vätgas eller ammoniak och färjor som drivs med stöd av vinden.

Vad har det för betydelse

UK shipping activity was responsible for 22m tonnes of CO2 in 2021 – equivalent to a third of all the UK’s cars, according to T&E. If the UK government were to include all the sector’s emissions in its cap and trade scheme – the UK ETS – these emissions could generate nearly £2bn annually. However, T&E’s analysis shows that with the government’s current plans, less than 10% of UK shipping emissions would be covered, generating just £170m a year.

Splash247.com: Zero emission vessel competition launched in the UK

Satsningen ska generera värdefull data, demonstrera hur effektivt utsläppsfria fordon kan fungera och ska bidra till att utveckla sjöfartssektorn och sätta riktningen för policy och beslut om regleringar.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *