Återbruk av batterier en växande svensk bransch

Vad händer

Stena Recycling har öppnat en anläggning för batteriåtervinning i Halmstad.

Kontext

Anläggningen kan ta emot 10 000 ton batterier per år men företaget planerar att utvidga kapaciteten. Norska batteritillverkaren Freyr är en tidig kund.

– Vi är beredda att skala upp vår batteriåtervinningskapacitet i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att hantera minst fem till tio gånger högre volym än vad vi kan idag, tillägger Marcus Martinsson.

Energinyheter.se: Stena Recycling startar återvinning av litiumjonbatterier

Systemet kan ta emot elbilsbatterier såväl som hembatterier och från apparater. Återvinningen sker i en process som gör det möjligt att återvinna 95 procent av ett litiumjon-batteri.

Vad har det för betydelse

Bristen på jordartsmetaller och andra mineraler som behövs för solenergi, batterilager och vindkraft kan delvis lösas genom återvinning. Att batterisamhället är cirkulärt och fungerar i samklang med naturen skiljer det från nitton- och artonhundratalens industrier som skövlat utan tanke på konsekvenser för omgivningen. Stena Recycling och Northvolt har redan från start visat att man ser på livet med andra ögon än tidigare generationer.

– Elektrifieringen av samhället har bara börjat, och vi vill främja en cirkulär strategi för batteriproduktion. Genom att stimulera återanvändning och återvinning av litiumjonbatterier, skapar vi förutsättningar för att lägga till det cirkulära perspektivet, säger Marcus Martinsson.

Realtid: Freyr Battery ny kund till Stena Recycling

Mellan raderna

Stena Recycling är ett av Sveriges ledande återvinningsföretag, med nära 90 anläggningar och 1700 medarbetare. Verksamheten grundades 1939 av Sten A Olsson. Stena Recycling ingår i koncernen Stena Metall, som är en av Sveriges största familjeägda företagsgrupper. Stena Metall är verksamt på mer än 200 platser i nio länder och återvinner årligen över sex miljoner ton material.

Realtid: Freyr Battery ny kund till Stena Recycling

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *