Gemensam el ett sätt att sänka kostnaderna

Vad händer

Sverige är långt ifrån ett energisystem som låter bostadskvarter själva koppla sin el, mellan grannar och områden. Men när elpriserna sköt i höjden blev fler nyfikna på möjligheten att skaffa elektricitet gemensamt.

Kontext

Istället för flera elmätare så finns det en gemensam elmätare i fastigheten och de boende får lägre elkostnad. Den boende betalar elektriciteten med hyresavin och slipper en separat räkning. Enligt Henrik Nygård på Infometric som levererar Gemensam el har antalet offerter och ordrar ökat med 50-60 procent 2022 jämfört med 2021.

“Man sparar mellan 2000-3000 kr per år och att vi får ett bättre elpris”, säger Roland Kröller som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.

Bostadsrättsföreningen Mälartorget 2 vid Östra hamnen i Västerås

Vad har det för betydelse

Bostadsrättsföreningen Brf Nockebylunden räknar med att tjäna runt 1400 kronor per boende och år på Gemensam el.

– De boendes fasta kostnader för el försvinner. Det är lite onödigt att varje lägenhet i en brf ska behöva betala en fast kostnad för varsitt elabonnemang istället för att föreningen har en enda fast kostnad för hela brf:en, säger Mikael Hansson som sitter i styrelsen i brf Nockebylunden.

Energinyheter.se: Allt fler bostadsrättsföreningar skaffar Gemensam el

I nyheterna

Lämna ett svar