Continuum återvinner blad till vindturbiner

Vad händer

Danska företaget Continuum bygger sex återvinningsfabriker för vindturbinblad med avsikten att starta verksamheten och börja ta emot uttjänta blad i slutet av året.

Kontext

Den första återvinningsfabriken byggs i danska Esbjerg, följt av en i England och därefter Frankrike, Tyskland, Spanien och Turkiet. Varje fabrik kommer ha en kapacitet att hantera minst 36 000 ton vindturbinblad per år.

We’re creating a world where composite materials never die, they simply, logically and efficiently are transformed into new and better products. Our aim for a not so far off future is a world where your new car could be made from parts of your old car and the interior of the aeroplane taking you on your summer holidays could easily have been a wind blade in its previous life. 

Continuum

Continuum har en process som återvinner kompositmaterial och försöker återställa bladen så att de kan monteras på turbiner igen.

Vad har det för betydelse

Inom ett par decennier kommer världen årligen ha tiotusentals uttjänta vindturbinblad. I vanliga fall slängs bladen helt enkelt på soptippar men ibland används materialet i cementproduktion.

What we’re experiencing is a wave of end of life for hundreds of thousands of installed wind turbine blades. If we look out to the year 2050, the composite waste from wind turbine blades alone coming off turbines is going to constitute 50 million metric tons.

Derek Berry, NREL senior wind technology engineer

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *