Litiumproduktionen i USA tar fart

Vad händer

USA satsar stort på att etablera industri och gruvdrift för att försörja landet med mineraler och råvaror för produktionen av batterier, solceller och vindturbiner.

Kontext

The Inflation Reduction Act (IRA) beskrivs som den mest betydelsefulla klimatlagstiftningen i amerikansk historia och är ett försök att kickstarta USAs industrier för fri energi och eldrivna fordon. Precis som i övriga världen finns råvarorna i marken men inte i industrin, ännu. I Sverige har produktionen tagit fart, i Kina likaså och EU satsar stort på batterilagring.

According to the Biden administration, the Act provides an estimated $370 billion in subsidies for solar, wind, and electric vehicle subsidies

Oilprice.com: U.S. Lithium Production Is Set To Explode

I delstaten Nevada har Rhyolite Ridge fått 700 miljoner dollar i statligt stöd för att snabbt växla upp gruvdriften, mycket pengar men en liten andel av totalt 370 miljarder dollar som IRA tillhandahåller för solenergi, vindkraft och elbilssubventioner. Liknande satsningar på litium görs i North Carolina och Tennessee.

“When fully operational, the site will produce enough lithium for 400,000 electric vehicles,”

Oilprice.com: U.S. Lithium Production Is Set To Explode

Vad har det för betydelse

Konkurrensen i världen om resurser för batteriproduktion är hård och ökar. Råvarutillgången är inte ett problem men det finns ännu inte industrier för att bearbeta råvarorna och omvandla dem till former som batteriindustrin kan använda. Att USA investerar stort i gruvdrift och bearbetning av mineraler innebär att andra ekonomiska centra som EU, Kina och Indien pressas att göra likadant.

I nyheterna

Lämna ett svar