Solenergi i krigszoner

Vad händer

Solpaneler och batterier får en allt viktigare roll i krigsområden. I Ukraina, Jemen och Syrien finns många exempel på hur liv räddats med solens hjälp.

Kontext

Infrastruktur som elnät och elproduktion är ett av krigets viktigaste mål, för att begränsa fiendens tillgång till samhällstjänster som vård och kommunikationer och givetvis för att begränsa militärens stridsförmåga.

Solenergi är billigt, snabbetablerat och oberoende av bränsletillförsel. Dessutom kan den utformas och användas på alla möjliga platser, storlekar och utföranden.

Vad har det för betydelse

Solenergi är decentraliserad och därmed mycket mycket svårare att slå ut än ett stort kraftverk. Tekniken behöver inte kopplas till elnätet för att fungera utan kan tvärtom skapa ett fritt och oberoende mikronät som försörjer en enhet, ett kvarter eller en maskinpark med elektricitet. I verkliga krislägen, som när Ryssland hade omringat den ukrainska staden Mariupol, blev solpaneler det som möjliggjorde matlagning.

Amid the continued fighting in Yemen, a number of charities and companies have rolled out solar to support people as the crisis in the country enters its ninth year.

Today more than half of all Yemenis use solar power as their main source of lighting, according to the World Bank.

PV Tech: How solar can bring light to war zones

I Ukraina finns den viktigaste sjukvården tillgänglig även på krigsfronten. Med hjälp av solenergin kan man försörja akutmottagningar, förlossningsvård och operationssalar.

As well as being suited to modular solutions, solar has the additional benefits of being easy to transport, small and compact, as well as not emitting any noise and not requiring fuel as a consumable.

Not only do these systems support the continued operation of crucial infrastructure, but they also save approximately 60,000 litres of diesel fuel per year. This represents 40-45% of the annual energy cost for the hospital, allowing that money to be redirected to providing medical care.

“Solar systems can provide a reliable energy source during emergencies such as power outages caused by natural disasters or conflicts. But more importantly, they can be used for a long-term energy supply,” says Bartosz Majewski, CEO at PV distributor Menlo Electric.

PV Tech: How solar can bring light to war zones

Vad kan jag göra

Ukraina har stort behov av donationer och tar emot pengar, solpaneler, kläder och andra bidrag genom hjälporganisationer och företag. Du kan

Det svenska företaget Midsummer har satt upp en kanal för att donera solceller till den ukrainska armén. Syftet är att soldater i fält ska kunna ladda mobiler och annan kommunikationsutrustning oberoende av tillgång till elnät eller andra energikällor. Dessutom minskar varje solcell åtgången för övriga landet 🥰 Ett solcellskit kostar 4 000 kronor att tillverka men det går bra att swisha valfri summa, varje krona gör skillnad.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *