Autonom arbetsmaskin som lägger grunden för solpaneler

Vad händer

Amerikanska Built Robotics utvecklar robotar för bygg- och konstruktionsarbeten och har tagit fram en teknologi för att montera solparker.

Kontext

RPD 35 är företagets senaste uppfinning och den utför ett moment i monteringsprocessen, den driver ner stålbalkar som håller uppe solpaneler.

Built Robotics has now unveiled RPD 35, an autonomous construction robot that accelerates an important part of building a utility-scale solar farm: installing solar piles.

These heavy steel beams are about 15 feet long, and during solar farm construction, they’re driven about eight feet into the ground — the part of the pile that remains exposed then serves as the foundation for a solar array. 

RPD 35 automates this process.

Freethink: Massive autonomous robot is 3 to 5 times faster than a human construction crew

Vad har det för betydelse

I takt med solenergins utbredning blir montering en allt viktigare del av processen. För att hinna med att montera alla solpaneler som produceras krävs bättre processer och verktyg. 2023 beräknas runt 430 miljoner solpaneler monteras i världen vilket innebär drygt 13 paneler i sekunden, dygnet runt, hela året. Konkurrensen leder till att bolag hittar på och utvecklar nya metoder och verktyg, Built Robotics är ett exempel på detta. Erthos löser monteringen genom att lägga panelerna på marken. Australiensiska 5B har utvecklat en teknik där solpaneler levereras färdigmonterade som modulära paket med inbyggd uppkoppling vilket innebär att systemet kan aktiveras direkt vid leverans.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *