Fler erbjuder kombinerad solenergi och batterilagring

Vad händer

Solpaneler säljs allt oftare tillsammans med batterilager i Sverige.

Kontext

Fler svenska bolag erbjuder paketlösningar för batterilager och solpaneler. Telge Energi lanserar i dagarna ett sådant erbjudande.

Telge Energi utökar sitt solcellserbjudande med utrustning för lagring av solel. Med båda systemen på plats kan hushåll parera effekttoppar och förbättra sina villkor både som konsument och producent på elmarknaden. Batterimoduler med tillhörande hybridväxelriktare från tillverkaren SAJ finns nu ute till försäljning.

Batterierna säljs i moduler om 5kWh och går att skala upp efter behov. För att koppla ihop batterierna med en solcellsanläggning krävs en hybridväxelriktare från SAJ som också finns till försäljning från Telge Energi.

Energinyheter.se: Telge Energi utökar med solcellsbatterier

Antalet hembatterianläggningar i Sverige ökade under 2022 från tretusen till femtontusen.

Vad har det för betydelse

”När det blir stora fluktuationer i pris så kan man faktiskt lagra el några timmar. Köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt. Och för att göra det behöver man inte ens en solcellsanläggning. Därför tycker vi att man ska få grönt avdrag även om man inte planerar att installera solceller, för i dag finns den begränsningen”, sa hon.

Svensk solenergi framhåller nyttan med att hjälpa till att stötta elnätet.

”Det är otroligt viktigt för energiomställningen. Vi kan bygga ut elnätet men också göra det mycket smartare och stabilt så att det klarar att ta emot mycket kraftproduktion”, sa Anna Werner.

Energinyheter.se: Sjufaldig ökning av installerade batterier till solcellsanläggningar

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *