The State of Electrify Everything with Saul Griffith

Vad händer

Vi vinner! Saul Griffith visar att de makroekonomiska faktorerna talar för den fria energin och hur vi är på väg att elektrifiera världen.

Kontext

Olja, gas och kol är på väg bort medan solenergi och vindkraft är på väg att ersätta det fossila och förse hela världen med elektricitet 2040. Några små förklaringsförsök från mig men se videon!

Kol ser ut att vara helt borta från marknaden till 2030. Priset på olja/bensin i USA de senaste 25 åren har varit väldigt flyktigt. Gas har sålts till stabila priser.

Den första stora förändring som är på gång har redan hänt i Australien, solpaneler på hushållens tak, där priserna gått från $3 per watt vilket innebär en kostnad på 20 cent per kilowattimme till $2 per watt och en kostnad på 13 cent per kilowattimme och är nu på väg till en dollar per watt och ett pris på 5-6 cent per kilowattimme. Detta är australiensarnas elpris, idag!

2007 kostade ett batteri ungefär $1000 per kilowattimme. 2020 hade priset sjunkit till $150 per kilowattimme.

Vad har det för betydelse

Att sätta upp solpaneler och batterilager idag innebär att du får ett fast pris på elektricitet, oavsett om inflationen tiodubblas. Kostnaden för elektricitet är alltså på väg att bli förutsägbar, förutom om du/ din BRF fortsätter att förlita sig 100% på elektricitet från elnätet.

Att satsa på lokal energi kommer minska beroendet av andra och öppna för samarbeten med grannar och med andra bostadskvarter i din kommun. Ni kontrollerar själva hur, när och på vilket sätt elektriciteten används. Till exempel, att prioritera elektricitet till vårdcentralen är ett beslut ni kan fatta om kommunen drabbas av ett strömavbrott. Ni ser hur mycket elektricitet som finns lagrad i området och kan tillsammans besluta hur den ska användas.

I nyheterna

Lämna ett svar