Kina möter mål för solenergi och vindkraft fem år tidigare än beräknat

Vad händer

Vi skrev om det i april och nu bekräftar nyhetsmedier som BBC och The Guardian att Kina kommer möta sina mål för solenergi och vindkraft fem år!! tidigare än beräknat.

Kontext

2020 tillkännagav president Xi Jinping att Kina skulle installera mer än 1200 gigawatt solenergi och vindkraft till 2030. Forskargruppen Global Energy Monitors visar i sin nya rapport A Race to the Top: China att landet når dessa mål fem år i förväg.

It says that as of the first quarter of the year, China’s utility-scale solar capacity has reached 228GW, more than that of the rest of the world combined. The installations are concentrated in the country’s north and north-west provinces, such as Shanxi, Xinjiang and Hebei.

In addition, the group identified solar farms under construction that could add another 379GW in prospective capacity, triple that of the US and nearly double that of Europe.

The Guardian: China on course to hit wind and solar power target five years ahead of time

Planerad storskalig solenergi i Kina

Bakgrunden till den enormt snabba etableringen är en mängd statliga insatser som subventioner för att stimulera utvecklare och regler som sätter tryck på lokala myndigheter och politiker och elproducerande företag.

Ett exempel är Kela, världens största hydro-solenergipark som ligger längs Yalongfloden och som invigdes häromdagen. Kela har en kapacitet på en gigawatt och byggdes på sex månader!

It can fully charge 15,000 electric vehicles with a range of 550 kilometers in just one hour. It will cover the needs of 700,000 households for a whole year with its annual generating capacity of 2 billion kilowatt-hours (kWh).

With a reliance on sunlight to generate electricity, the power generation of PV stations fluctuates between day and night amid weather events. The hydropower component can help to regulate all instability in such supply manner, therefore, providing stable and high-quality clean energy.

CGTN: World’s largest hydro-solar power station fully operational in China

Vad har det för betydelse

Att Kina växlar upp till solenergi så snabbt och massivt innebär att priserna kommer sjunka globalt. En annan effekt är att Kina inte kommer utnyttja all kolkraft landet byggt de senaste åren som reservplan, fri energi täcker snabbt en allt större del av landets energibehov.

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar