Ukraina planerar vindkraft på undantagszonen i Tjernobyl

Grow sa det först, kärnkraftverk är utmärkta platser för vindkraft. Och nu verkar Ukraina ha lyssnat 😉

I undantagszonen runt Tjernobyl, med en 30 kilometers radie, planerar man både vindkraft och solenergi, för att producera elektricitet men också som en symbol för nystart och att börja bygga upp landet efter kriget.

Ukraina satsar stort på fri energi för att bygga en infrastruktur för energi som är fri från utländskt inflytande (ja Ryssland) och som bygger en grön framtid både för Ukrainas befolkning och för övriga Europa.

the Russian invasion has underscored the importance of decentralized, local and regional energy resources for resiliency and security over the long term, and that plays to the strength of renewables.

“Partnership with ‘NOTUS ENERGY’ is a positive example for international investors that the Exclusion Zone is an attractive and promising area for the development of not only renewable energy but also other environmentally friendly technical solutions,” he said, as cited by the Journal.

Clean Technica: Ukraine Plans For Wind Power At Chornobyl Nuclear Disaster Site, And That’s Just For Starters

Satsningen ska resultera i vindkraft med en kapacitet på 1 gigawatt (1 miljard watt) vilket kan försörja runt 800 000 hushåll med elektricitet.

Projektet kommer använda befintlig infrastruktur för överföring.

Grow skissar lämpliga platser för vindkraft

Kärnkraftverk har exploaterat områden som med fördel även kan användas för vindkraft. Sverige har fyra platser med kärnkraftverk, Ringhals i Halland, Barsebäck i Skåne, Forsmark i Uppland och Oskarshamn i Småland.

Grow Sverige: Var ska vi bygga vindkraftverk – del 6 – kärnkraftverk

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar